Malina to wieloletni krzew z rodziny różowatych. Posiada on białe kwiaty oraz stosunkowo duże, zielone liście. Owoce tego krzewu najczęściej są czerwone, jednak spotkać można również żółte lub ciemnopurpurowe, te drugie nazywa się pospolicie czarnymi malinami. Są to pestkowce tworzące owoc zbiorczy, który nazywamy maliną. Występuje ona w praktycznie całej Europie (prócz Islandii i Portugalii) oraz na terenie Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą, występującą na niemal całym obszarze kraju. Rośnie w zaroślach, w lasach, na niżu oraz w górach (do 2000 m n.p.m.).
Ma ona jednak duże wymagania glebowe (rośnie głównie na glebach o lekko kwaśnym odczynie, luźnych, żyznych oraz wilgotnych) oraz preferuje lekko zacienione miejsca. W uprawie znajduje się wiele gatunków malin, niektóre owocują co rok, niektóre owocują na pędach dwuletnich. Do najpopularniejszych zaliczamy dzisiaj Polkę, Polanę, Poranną Rosę oraz Beskid. Wiele osób nie wie o tym, że malina oprócz zastosowań w kuchni równie chętnie wykorzystywana jest w lecznictwie, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. W tym momencie wykorzystuje się zarówno suszone maliny, liście malin, jak i pestki. W sklepach znaleźć można również przetwory na bazie malin (dżemy, soki oraz nalewki).